Sydän sykkii Färsaarille

Pohjois-Atlantti/Skalafjordur Jorma Virtanen 2.9.2004

M/S Norrönalla kotisaarelleen matkanneiden Jákup Mikkelsenin, Leon Hansenin, Aksel Andersenin ja Jón Poulsenin sydän
sykkii Färsaarille, mutta järki käskee sanomaan toisin.

M/S Norrönalla kotisaarelleen matkanneiden Jákup Mikkelsenin, Leon Hansenin, Aksel Andersenin ja Jón Poulsenin sydän sykkii Färsaarille, mutta järki käskee sanomaan toisin.

Pääministeri Joánnis Eidesgaardin tavoin färsaarelaisten enemmistö vastustaa saarimaakunnan itsenäistymistä Tanskan alaisuudesta, vaikka sydän sykkiikin Färsaarille.

Färsaaret koetaan itsenäiseksi osaksi Tanskan kuningaskuntaa. Saarimaakunnalla on ollut vuodesta 1948 lähtien laaja itsehallinto. Tähän ratkaisuun päädyttiin, kun färsaarelaisten niukka enemmistö oli kaksi vuotta aikaisemmin järjestetyssä kansanäänestyksessä kannattanut itsenäisyyttä. Sittemmin kansan mielipidettä ei ole asiassa kuultu.

Talouden kovat tosiasiat on pakko tunnustaa kalastuksesta täysin riippuvaisessa saarimaakunnassa. Kalastus on tuonut vaurautta, mutta välillä kalaparvet katoavat. Huonoina aikoina halutaan turvautua Tanskaan.

Nykyisin Tanska maksaa vuosittain Färsaarten budjettiin noin 600 miljoonaa Tanskan kruunua.

-Tällä summalla saa neljä nykyaikaista kalastusalusta. Tanskan tuki on hyvä lisä, mutta Färsaarten vauraus on luotu merellä kovalla työllä, toimittaja ja kirjailija Justus Eidesgaard sanoo. Hän on pääministeri Joánnis Eidesgaardin serkku.

Justus Eidesgaard ei innostu Färsaarten itsenäistymispyrkimyksistä.

Justus Eidesgaard ei innostu Färsaarten itsenäistymispyrkimyksistä.

Riittävän itsenäisiä

Justus Eidesgaard on färsaarelainen patriootti, mutta hänkin empii täyttä itsenäisyyttä.

-Tanskan passi avaa ovet Eurooppaan. Arvokas asia on myös mahdollisuus asettua asumaan Tanskaan. Useimmilta färsaarelaisista se onnistuu ilman suurempia vaikeuksia.

Färsaarelaisten laivojen perässä liehuu Färsaarten oma lippu. Se on myös lähes kaikkien autojen rekisterikilvissä FO-kirjainten lisäksi. Färsaarilla on omat postimerkit ja Tanskan kruunuissa rahan arvo ilmaistaan myös fääriksi.

-Olemme jo riittävän itsenäisiä. Yhteys Tanskaan takaa kuitenkin sen, että hyvä elämä saattaa kaikissa tapauksissa jatkua, tuntuu olevan yleisin peruste nykytilanteen jatkumiselle.

Färsaarelaiset ovat laulukansaa. Tunnelma M/S Norrönalla oli hieno.

Färsaarelaiset ovat laulukansaa. Tunnelma M/S Norrönalla oli hieno.

Onneksi on jalkapallo

Färsaaret sijaitsee kaukana kaikesta keskellä Pohjois-Atlanttia. Saarimaakunnassa ei kuitenkaan tunneta olevan erityksissä. Kännykät ja nopeat laajakaistayhteydet toimivat syrjäisimmissäkin kylissä.

Huolta kannetaan erityisesti siitä, ettei Färsaaria maailmalla oikein tunneta. Mutta onneksi on jalkapallo.

Färsaarelaiset ovat ylpeitä maajoukkueestaan, joka kautta aikain ensimmäisessä EM-karsintaottelussaan peittosi Itävallan sensaatiomaisesti 1-0 syksyllä 1990. Ottelu pelattiin Ruotsissa, kun Färsaarilla ei tuolloin vielä ollut kansainvälisiin otteluihin soveltuvaa pelialustaa.

-Samanlaista riemua ei täällä ole sittemmin koettu, 47 vuotta Färsaarilla asunut suomenruotsalainen Carita Björklund sanoo.