Tunneli tuo turistit pohjoissaarille

Klaksvik Jorma Virtanen 2.9.2004

Suojaisa satama on tehnyt Klaksvikista merkittävän kalastuskaupungin.

Suojaisa satama on tehnyt Klaksvikista merkittävän kalastuskaupungin.

Färsaarten toiseksi suurimman kaupungin Klaksvikin elämä helpottuu, kun Leirvikvuonon alittava 6,3 kilometriä pitkä Nordoyatunneli valmistuu elokuussa 2006.

-Tunneli merkitsee paljon rekka- ja turistiliikenteelle. Mutta ei Klaksvikissa tähänkään saakka missään erityksissä ole eletty. Tilanne parani oleellisesti, kun Leirvikin ja Klaksvikin välille saatiin toinen lautta, Klaksvikin matkailutoimiston johtaja Christian Olsen sanoo.

Noin 5 000 asukkaan Klaksvik sijaitsee Färsaarten pohjoissaariin kuuluvalla Bordoyn saarella. Suojaisan sataman takia kaupungissa on merkittävää kalanjalostusteollisuutta ja muun muassa Färsaarten suurin panimo.

Lauttamatka Leirvikiin kestää puoli tuntia. Kun Nordoyatunneli valmistuu, Färsaarten 48 000 asukkaasta 85 prosenttia on kiinteän tieverkon piirissä.

Nordoyatunneli on Färsaarten toinen Atlantin valtameren alle rakennettava tunneli. Ensimmäinen, Streymoyn ja Vagarin välisen Vestamannasalmen alittava Vagatunneli valmistui vuonna 2002.

Nordoyatunnelin rakennustyöt käynnistyivät Leirvikissä viime joulukuussa. Tunneli tulee kulkemaan noin 150 metrin syvyydessä merenpinnan alla. Sen kustannuksiksi arvioidaan noin 405 miljoonaa Tanskan kruunua (25,8 miljoonaa euroa).

Tunnelia pitkin odotetaan kulkevan 800-1 000 autoa päivässä. Käyttäjiltä peritään lauttamaksun suuruinen maksu, kunnes tunnelin lainat on maksettu pois.

Leirvikvuonossa maisemat on jylhän kauniita.

Leirvikvuonossa maisemat on jylhän kauniita.

Jylhät maisemat

Christian Olsen uskoo tunnelin tuovan lisää turisteja pohjoissaarille.

-Bordoysta pääsee siltaa pitkin kahdelle naapurisaarelle. Tiet ovat hyviä, joten jo päivässä turisti saa hyvän kuvan pohjoissaarista.

-Pohjoissaarilla maisemat on jylhempiä kuin muualla Färsaarilla. Jyrkästi, lähes kohtisuoraan nousevat tunturit muistuttavat paljolti Norjan Lofootteja, joskin ilmasto on täällä leudompi. Samanlaista maisemaa löytyy myös Etelä-Islannista. Etenkin talvella turisti saattaa kokea täällä vilauksen Arktiksesta, vaikka ei ollakaan arktisella alueella.

Viime vuonna pohjoissaarilla vieraili noin 5 700 turistia.

-Tänä vuonna tähän määrään päästiin jo elokuussa. Talviturismi on vielä vähäistä. Talvella Färsaarilla saattaa olla vähän lunta joinakin päivinä, mutta täällä on yhtä pimeää kuin keskisessä Skandinaviassa.

Klaksvik on Tampereen ystävyyskaupunki.

http://www.tunnil.fo/