Pohjoismaisuus voi toimia myös englanniksi

Pohjois-Atlantti Jorma Virtanen 29.8.2004

Norrönalla kotisaarelleen matkustanut Hans Jakob Kass muistelee Suomea hyvällä.

Norrönalla kotisaarelleen matkustanut Hans Jakob Kass muistelee Suomea hyvällä.

Eläkkeellä oleva färsaarelainen diplomaatti Hans Jakob Kass ei näe, että ruotsin kielen hiipuminen horjuttaisi Suomen asemaa Pohjoismaana.

-Suomen jäsenyys Pohjoismaiden neuvostossa 1950-luvulla oli alunperinkin poliittinen päätös. Pohjoismaisuus ei voi perustua yhteiseen kieleen, koska suomen kieli on niin erilainen.

-Englannin kielen käytöstä ei pidä tehdä ongelmaa pohjoismaisessa yhteistyössä. Tanskassakin englanti on yleinen kommunikaation kieli, kun ollaan tekemisissä ulkomaalaisten kanssa, hän sanoo.

Kass työskenteli Tanskan ulkoasiainhallinnossa 35 vuotta. Kaukoidän maiden ja Italian jälkeen Suomi oli hänen viides ja viimeinen asemamaansa. Tanskan Suomen-suurlähetystössä hän työskenteli kaupallisista asioista vastanneena ministerineuvoksena.

-Suomi oli ehdottomasti paras kaikista. Pitkästä etäisyydestä huolimatta suomalaisilla ja färsaarelaisilla on jotain yhteistä. Ihmisten mentaliteetti on paljolti samanlainen.

Kass sanoo aistineensa suuren muutoksen, mikä Suomessa on tapahtunut viimeisen kymmenen vuoden aikana.

-Suomalaiset ovat ylpeitä itsenäisyydestään, mutta he ovat myös eurooppalaistuneet lyhyessä ajassa. Suomesta tuli EU:n mallioppilas, kun muissa Pohjoismaissa samaan aikaan huomio kiinnittyi unionijäsenyyden tarjoamien etujen sijasta sen haittoihin.

Suomi liittyi Euroopan unioniin vuonna 1995 yhtä aikaa Ruotsin ja Itävallan kanssa.

Historia opettaa

Kassin mukaan suomalaisten itseluottamus on vahvistunut ja heistä on tullut selvästi aikaisempaa avoimempia.

-Tämän voi aistia etenkin pääkaupunkiseudulla, jossa etenkin nuoriso puhuu hyvää englantia.

Suomalaisten euroinnostuksen Kass arvioi periytyvän historian opetuksista.

-Suomea on hallittu patriarkaalisemmin kuin muita Pohjoismaita. Suomalaiset ovat myös muita pohjoismaalaisia konservatiivisempia.

Norröna-aluksella Tanskan Hanstholmista kotisaarelleen matkustanut Kass on färsaarelainen patriootti, joka muistelee diplomaattivuosiaan hyvällä.

-Ulkoministeriö ainoa Tanskan ministeriö, jossa Färsaaret ja Grönlanti nähdään itsenäisinä osina Tanskan kuningaskuntaa.