Hippaloista hyvät muistot

Tórshavn Jorma Virtanen 31.8.2004

Hedvig Westerlund-Kapnas sanoo arvostavansa työtä, jota Hämeenlinnassa tehdään lasten ja nuorten kulttuurin saralla.

Hedvig Westerlund-Kapnas sanoo arvostavansa työtä, jota Hämeenlinnassa tehdään lasten ja nuorten kulttuurin saralla.

Färsaarelaiset Hedvig Westerlund-Kapnas ja Tóri í Hoyvík muistelevat lämmöllä elokuista käyntiään Hämeenlinnassa. He olivat mukana Färsaarten kansalliskirjailijan William Heinesenin (1900-1991) kirjoittamassa Siivitetty pimeys -satunäytelmässä, jota esitettiin Hippaloissa, Hämeenlinnassa vuosittain järjestettävässä lasten ja nuorten taidefestivaalissa.

Tórshavnissa lastenteatterin opettajana toimiva Westerlund-Kapnas oli kertojan roolissa ja Hoyvík esitti färsaarelaisia kvaadilauluja, balladeja muinaisista sankareista. Lisäksi mukana oli Westerlund-Kapnasin kreikkalaissyntyinen aviopuoliso, viulisti Nikos Kapnas. Näytelmän on suomentanut edesmennyt Peter Turtschanioff, joka toimi viisi vuotta Pohjolan talon johtajana Tórshavnissa.

Suomenruotsalainen Westerlund-Kapnas kuvaa Hämeenlinnan-matkaa kiinnostavaksi ja hienoksi elämykseksi.

-Lapset ja vanhemmat olivat innoissaan. Pohjoismaisissa yhteyksissä Suomi jää helposti syrjään kielen takia. Siksi on tärkeää, että myös Pohjolan toiselta laidalta pidetään yhteyttä suomenkieliseen Suomeen.

-Hippaloista jäi mieleen erityisesti kaukaa Siperiasta Hanti-Mansiasta tulleen lapsiryhmän esittämä Karhunpeijaisriitti. Myös Hämeenlinnan miniteatterin esittämä Sibeliusleikki-näytelmä oli ihastuttava.

Tóri í Hoyvík ihastelee erityisesti hämeenlinnalaista kesäistä luontoa, joka on täydellinen vastakohta Färsaarten karuudelle.

Tóri í Hoyvíkille kvaadilaulut ovat mieluisa harrastus.

Tóri í Hoyvíkille kvaadilaulut ovat mieluisa harrastus.

Kullervo Färsaarilla

Hedvig Westerlund-Kapnas oppi tuntemaan hämeenlinnalaista teatteriväkeä toimiessaan Färsaarilla heinäkuussa 2002 järjestetyn nuorten kulttuuri- ja musiikkileirin projektipäällikkönä. Mukana leirillä oli Hämeenlinnan miniteatteri, joka esitti Tórshavnin Pohjolan talossa sittemmin menestykseksi osoittautuneen Kullervon.

Leirille osallistuivat myös nuorten teatteriryhmät Färsaarilta ja Islannista. Nekin olivat valmistaneet näytelmät maidensa kansalliseeppoksista.

-Pohjolan kolmea reuna-aluetta yhdistää rikas kansanperinne. Suomen Kalevala, Islannin Edda ja Färsaarten kvaadit ovat lähellä toisiaan niin rytmissä, muodoissa kuin teemoissakin, Westerlund-Kapnas selvittää.

Tekemisen vapautta

Hedvig Westerlund-Kapnas ja Nikos Kapnas muuttivat Färsaarille työn perässä Belgian Antwerpenista.

-Färsaarilla on tekemisen vapautta. Tórshavnissa on vilkasta harrastajateatteritoimintaa ja myös yksi ammattiteatteri. Färsaaret ovat sen verran kaukana Atlantilla, että saariyhteisö on säilyttänyt omalaatuisuutensa.

-Färsaarilla ei ole luokkarajoja. Kaikki tuntevat toisensa. Täällä tehdään, mitä osataan ja sitä myös arvostetaan, Westerlund-Kapnas sanoo.