Viisumipakko kiusaa Viroa

Tallinna Jorma Virtanen 24.4. 1998

Clyde Kull (vas.) ja Sulev Kannike selvittivät Viron näkemyksiä kansainväliselle toimittajaryhmälle Tallinnassa.

Clyde Kull (vas.) ja Sulev Kannike selvittivät Viron näkemyksiä kansainväliselle toimittajaryhmälle Tallinnassa.

Viron EU-neuvottelijat ovat Brysseliin saapuessaan kiusallisessa tilanteessa. Liittymisneuvottelut aloittaneesta kuudesta maasta vain virolaisilta vaaditaan Belgiaan yhä viisumi.

-Tilanne on häpeällinen. Viro ei näe mitään syytä siihen, että Schengen-maat noudattavat syrjivää viisumipolitiikkaa Viroa ja muita Baltian maita kohtaan, Viron taloudellisista ulkosuhteista vastaava apulaisvaltiosihteeri Clyde Kull sanoo. Hän selvitti Viron EU-suhteita kansainväliselle toimittajaryhmälle Tallinnassa.

Tällä hetkellä viisumineuvotteluja ei käydä. Viron suurlähettiläänä pitkään Brysselissä vaikuttanut Kull toivoo tilanteen korjaantuvan nopeasti.

Viron ulkoministeriön poliittisen osaston päällikkö Sulev Kannike arvioi Viron ja Venäjän suhteiden parantuneen. Maiden rajaneuvottelut keskeytyivät jälleen kerran äskettäin Pietarissa, mutta Viron neuvotteluvaltuuskunnan puheenjohtajana toimiva Kannike kuvaa ongelmia lähinnä teknisiksi.

Yhteisymmärrystä ei löydetty muun muassa rajan sijainnista Peipsi-järvellä. Neuvottelut eivät kuitenkaan katkenneet, vaan niitä jatketaan myöhemmin Tallinnassa. Kanniken mukaan Viro on valmis ratkaisemaan jäljellä olevat ongelmat kuukauden sisällä.

Tähtäin yhä Natossa

Presidentti Boris Jeltsinin johtamaa Venäjää Kannike luonnehtii demokraattiseksi naapuriksi, joka pyrkii taloudellisiin uudistuksiin.

-Uudistukset suuressa maassa eivät ole yhtä nopeita kuin pienissä maissa. Tämä on nähty myös Ukrainassa.

Clyde Kull sanoo Viron tavoitteena olevan edelleenkin jäsenyys sotilasliitto Natossa, vaikka Baltian maat pudotettiinkin ensimmäiseltä liittymiskierrokselta.

-Ensi vuoden huhtikuussa Washingtonin huippukokouksessa, jossa Puola, Tshekki ja Unkari otetaan Naton jäseniksi, Baltian maiden asema on jälleen esityslistalla.

EU-kiinnostusta herätellään

Virolaisten kiinnostus EU-jäsenyyteen ei ole Viron Euroopan integraatiotoimiston johtajan Henrik Hololein mukaan vielä oikein herännyt. Jäsenyyttä puoltaa tällä hetkellä 40 prosenttia virolaisista ja 10 prosenttia on vastaan. Joka toinen virolainen ei ole vielä määritellyt kantaansa.

Viron venäjänkielisen väestön keskuudessa EU-jäsenyyden kannatus on merkittävästi korkeampi. Virossa aiotaan perustaa Eurooppa-tiedotusta varten samanlainen verkosto kuin Suomessa toteutettiin vuoden 1994 EU-kansanäänestyksen edellä.

Suunnitelmissa on muun muassa 15 alueellisen tiedotustoimiston perustaminen Viron maakuntiin.