EU on vastaisku totalitarismille

Helsinki Jorma Virtanen 24.5.2004

Alexander Stubb kannattaa totalitaarisen kommunismin tuomitsemista Euroopan parlamentissa.

Alexander Stubb kannattaa totalitaarisen kommunismin tuomitsemista Euroopan parlamentissa.

Kokoomuksen eurovaaliehdokas Alexander Stubb sanoo, että nykyisen EU:n edeltäjä, Euroopan yhteisöt perustettiin vastustamaan totalitarismia.

-Integraatioprosessi lähti liikkeelle, koska haluttiin rauhaa, vakautta, vaurautta ja turvallisuutta. Saksa ja Ranska olivat käyneet läpi kolme veristä sotaa 50 vuoden sisällä, Stubb muistutti Prokarelian järjestämässä totalitarismi-seminaarissa Helsingissä.

Stubb näkee EU:n laajentumisen toimintana totalitarismia vastaan. Hän pitää Turkin EU-jäsenyyttä mahdollisena 10-15 vuoden aikavälillä.

-Portugali, Kreikka ja Espanja olivat 1970-luvun alussa diktatuureja, osittain totalitaarisia valtioita. Nyt ne ovat oikeusvaltioita, demokratioita ja markkinataloustalouksia. Ne näkivät Euroopan yhteisöjen tarjoamat hyveet ja sopeutuivat. Jos Turkki haluaa EU:n jäseneksi, sen on oltava oikeusvaltio, demokratia, markkinatalous ja sillä on oltava toimiva hallinto.

-EU:n tehtävänä on edelleenkin levittää rauhaa, vakautta, vaurautta ja turvallisuutta Euroopassa. EU voi koostua tulevaisuudessa jopa 35 valtiosta. Mukana voisivat olla myös Moldova ja Ukraina.

EU YK:n turvaneuvostoon

Suomen johtaviin EU-asiantuntijoihin lukeutuva ja muun muassa Euroopan komission puheenjohtajan Romano Prodin poliittisena neuvonantajana toiminut Stubb antaisi kenkää YK:n turvallisuusneuvostossa istuville Britannialle ja Ranskalle ja ottaisi niiden tilalle Euroopan unionin.

-On käsittämätöntä, että turvallisuusneuvosto edelleenkin pohjautuu toisen maailmansodan lopputulokseen. Tärkeää olisi, että YK:ssa olisi yksi eurooppalainen tuoli. Britannia ja Ranska ovat pieniä valtioita maailmassa.

Stubbin mielestä EU:n kehittäminen maailmanpoliittiseksi suurvallaksi edellyttää niin ikään yhteistä puolustusta sekä henkilöä, joka puhuu unionin puolesta ulko- ja turvallisuuspoliittisissa kriiseissä sen jälkeen, kun yhteisestä kannasta on ensin sovittu.

-Suurvalta EU on jo kauppapolitiikassa ja kehitysavussa. Maailmankaupassa 20 prosenttia tulee EU:sta ja 20 prosenttia Yhdysvalloista. Maailman kehitysavusta yli 50 prosenttia tulee EU:sta ja sen jäsenmaista. Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa EU on ollut sen sijaan avuton. Tämä nähtiin muun muassa Kosovossa.

Turvatakeet vesitettiin

Stubb kritisoi Suomen ulkopoliittista johtoa, joka hänen mielestään teki viimeisen 50 vuoden aikana suurimman ulkopoliittisen virheen vesittämällä EU:n tarjoamat turvatakeet.

-Meille tarjottiin ensimmäistä kertaa hopeatarjottimella mahdollisuutta liittyä puolustusliittoon ja saada sitä kautta turvatakeet. Se mielikuva, joka Suomesta tässä yhteydessä jäi, ei ollut myönteinen. Monien EU:ssa on ollut vaikea ymmärtää, ettei suomalaisille kelvannut se, mitä he EU:sta lähtivät hakemaan.

Kansainvälisessä politiikassa Yhdysvaltojen ja Euroopan välillä on Stubbin mukaan suuri ero.

-Euroopassa uskotaan moninkeskiseen yhteistyöhön ja rauhanomaisin ratkaisuihin. Meidän on taivutettava amerikkalaiset takaisin moninkeskisen yhteistyön tielle. Siksi on tärkeää, että Suomen kaltaiset pienet maat menevät mukaan Natoon, joka on moninkeskisen yhteistyön järjestö.

http://www.totalitarismi.com/