Meppi ja avustaja tiimityössä

Strasbourg Jorma Virtanen 8.3.2004

Eija-Riitta Korhola ja Jori Ringman Euroopan parlamentissa Strasbourgissa.

Eija-Riitta Korhola ja Jori Ringman Euroopan parlamentissa Strasbourgissa.

Europarlamentaarikko Eija-Riitta Korholan avustaja Jori Ringman kuvaa kohta viisivuotista työrupeamaansa Brysselissä ja Strasbourgissa myönteiseksi kokemukseksi.

-Yllätys on ollut se, miten paljon on saatu aikaan. Täällä on oltu isänmaan asialla, mutta on myös parannettu maailmaa edistämällä ihmisoikeuksia.

Eija-Riitta Korhola on paitsi Euroopan parlamentin kristillisdemokraattien ja konservatiivien EPP-ED -ryhmää edustava meppi, myös Euroopan parlamentin ympäristövaliokunnan jäsen. Ulkoasiainvaliokunnassa hän on toiminut varajäsenenä.

Ringman sanoo, että avustajakin voi vaikuttaa Euroopan parlamentissa.

-Kyse on tiimityöstä. Avustaja tekee tutkimustyötä ja taustaselvityksiä. Kun ongelma on määritelty, yhdessä mepin kanssa haetaan keinoja sen ratkaisemiseksi. Avustaja kääntää ratkaisun myös lakitekstiksi.

-Avustajien kohdalla on selvä ero etelän ja pohjoisen välillä. Välimeren maista tulevat avustajat ovat enemmän perinteisiä sihteereitä, jotka huolehtivat lentolippujen tilaamisesta ja mepin kalenterin täyttämisestä. Pohjoisempaa tulevat ovat enemmän erityisavustajia, joiden työhön kuuluu tiedonhankintaa, yhteyksien hoitamista ja ongelmien ratkomista.

Ringman sanoo Eija-Riitta Korholan saaneen läpi viime toukokuun tilaston perusteella 280 muutosesitystä direktiiviehdotuksiin. Suomen kannalta tärkeimpinä hän mainitsee muutokset jätteenpoltto- ja päästökauppadirektiiveihin.

Jori Ringman esitteli suomalaistoimittajille Strasbourgin parlamenttitalon istuntosalia.

Jori Ringman esitteli suomalaistoimittajille Strasbourgin parlamenttitalon istuntosalia.

Lobbareilla opettelemista

Avustaja ottaa vastaan myös lobbareita, koska paljon matkustavia meppejä on vaikea tavoittaa. Avustaja on tavallisesti Brysselissä työhuoneessaan viitenä päivänä viikossa.

Suomalaista lobbaamiskulttuuria Jori Ringman luonnehtii heikoksi.

-Termi on negatiivisesti värittynyt. Parhaimmillaan lobbaaminen on tiedon jakamista. Suomalaiset lobbarit ei tarjoa ratkaisuja, vaan ensin heidän kanssaan pitää selvittää, mikä direktiiviehdotuksessa hiertää.

-Suomalaiset lobbarit eivät esitä ratkaisuja, vaan he tuovat esille epäkohtia. Brittilobbareilta tulee valmiita muutosesityksiä, joihin mepin ei tarvitse kuin laittaa nimensä alle.

-Suomalaiset ovat arkoja. He eivät luota siihen, että he voisivat tarjota hyviä neuvoja, vaikka heillä niitä olisikin.

Puolue pakotti valitsemaan

Euroopan parlamentin vaalit 15 EU-maassa ja 10 vappuna unioniin liittyvässä maassa järjestetään 13. kesäkuuta. Jos kristillisdemokraateista kokoomukseen loikannut Eija-Riitta Korhola ei uusi mandaattiaan, myös Jori Ringmanin avustajan ura on ohi.

-Nyt ei ole aika pohtia tulevaa. Keskeneräiset asiat täyty saada valmiiksi ennen parlamentin toimikauden päättymistä. Samanaikaisesti vaalivalmistelut painavat päälle.

-Lasten koulunkäynnin kannalta olisi hyvä ratkaisu jäädä Brysseliin, Ringman sanoo.

Ringman joutui luopumaan Kristityn Vastuu -lehden päätoimittajan tehtävistä, kun hän Eija-Riitta Korholan tavoin liittyi kokoomukseen. Ringmanin mukaan Korholan ja hänen ratkaisunsa olivat toisistaan riippumattomia.

-Puolue pakotti valitsemaan. Vaihtoehtoina olivat joko paluu Helsinkiin päätoimittajaksi tai lähtö puolueesta. Eija-Riitta Korholalla ei ollut mitään sitä vastaan, että olisin jatkanut kristillisdemokraattina hänen avustajanaan.

Jori Ringman muistelee hyvällä osallistumistaan Hämeenlinnan kunnallispolitiikkaan.

Jori Ringman muistelee hyvällä osallistumistaan Hämeenlinnan kunnallispolitiikkaan.

Hukatut mahdollisuudet

Jori Ringman sanoo toipuneensa puoluevaihdoksesta odotettua helpommin.

-Eurooppalaisella kristillisdemokratialla on vahva arvopohja. Liikkeessä on käyttämätöntä potentiaalia. Kristillisdemokraattinen puolue voisi olla vahva tekijä suomalaisessa politiikassa.

-Suomalaiset kristillisdemokraatit hukkaavat mahdollisuutensa. Pieni ryhmä on ottanut uskonasiat pääasiakseen. Puolueen johto ei kykene estämään tilanteen kärjistymistä.

-Kokoomuksella on hieno poliittinen perinne. Puolue oli pitkään hallituksessa. Nyt ei nähdä, että puolueella olisi jokin visio. Kokoomusta ei muisteta kiittää siitä, mitä se teki Suomen eurooppalaistumisen hyväksi.

Puoluejyrä varavaltuutettuna

Jori Ringman oli kolme kautta varavaltuutettuna Hämeenlinnan kaupunginvaltuustossa. Hän toimi myös silloisen kristillisen liiton edustajana Hämeenlinnan verolautakunnassa, kaupunkisuunnittelutoimikunnassa sekä lautamiehenä.

Hämeenlinnan kunnallispolitiikka jäi, kun Ringman vuonna 1994 muutti Helsinkiin. Jo sitä ennen hän toimi muun muassa kristillisen liiton nuorisojärjestön pääsihteerinä ja kristillisten eduskuntaryhmän pääsihteerinä. Hän oli kristillisten EU-myönteisten kärkihahmo, kun Suomessa äänestettiin EU-jäsenyydestä syksyllä 1994.

Ringman sanoo Hämeenlinnan kunnallispolitiikan olleen "aateluuden velvoittamaa".

-Tehtävä puolueessa edellytti myös paikallistason osallistumista, vaikka käytännössä kävin Hämeenlinnassa vain nukkumassa ja vaihtamassa paidan.

-Hämeenlinnan kunnallispolitiikasta jäi mieleen kunnioitus muiden tekemää työtä kohtaan. Puoluejyrälle oli tärkeää saada olla yhteistyössä muiden puolueiden edustajien kanssa.

Jori Ringmanin opinahjo Hämeenlinnassa oli Poltinahon yhteiskoulukoulu. Kun Lähiö 2000 -projektiin osallistunut nykyisen Ahveniston yläasteen 9C-luokka teki viime vuonna matkan Brysseliin, Ringmanit riensivät avuksi. Luokan 18 oppilasta majoitettiin Ringmanien kotiin, tytöt ja pojat omaan kerrokseensa. Ruokailusta huolehti brasilialainen kokki.

Lisää kuvia Euroopan parlamentista