Kari Jalas: Suomella ei ole Virolle mitään opetettavaa

Helsinki Jorma Virtanen 10.6.2003

Kari Jalas (vas.) ja SAK:n apulaisjohtaja Matti Viialainen toimittajaseminaarissa Helsingissä.

Kari Jalas (vas.) ja SAK:n apulaisjohtaja Matti Viialainen toimittajaseminaarissa Helsingissä.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Kari Jalas katsoo, ettei Suomella ole Virolle mitään opetettavaa.

-Viron valtio on lähes velaton ja vaikeassa tilanteessa se on hoitanut valuuttatasapainonsa kuntoon. Maan verotus on tavattoman kilpailukykyistä, Euroopan komission Suomen edustuston ja Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimiston järjestämässä toimittajaseminaarissa puhunut Jalas muistuttaa.

Jalaksen mukaan EU-jäsenyyteen valmistautuva Viro omaa sellaista dynamiikkaa, jota monesta nykyisestä unionimaasta puuttuu.

-Virolaiset yritykset ovat hyvin valmistutuneet laajentumiseen. Tilanne paranee entisestään, kun Viron EU-jäsenyyden myötä Venäjä joutuu luopumaan virolaisille tuotteille asettamistaan kaksoistulleista. Samalla henkinen valmius yhteistyön lisäämiseen Viron ja Venäjän välillä paranee, hän arvioi.

Maailman suurin talous

EU:n laajentuminen näillä näkymin kymmenellä uudella jäsenmaalla ensi vuoden vappuna merkitsee Kari Jalaksen mukaan sitä, että unionista tulee maailman suurin talous.

-Väestöltään EU on jo nyt suurempi kuin Yhdysvallat. Laajentuminen lisää EU:n talouden kokoa 5 prosenttia ja laskee sen keskimääräistä elintasoa 18 prosenttia.

Korruptiota Jalas pitää valavana globaalina ongelmana, myös eurooppalaisena ongelmana.

-Yhtä tärkeää kuin taistelu korruptiota vastaan valtiollisella tasolla on se työ, jota tehdään yrityksissä.

Yrityksiin täytyy saada sellainen kulttuuri, joka torjuu korruptiota. Yritysjohdon on selkeästi osoitettava, mikä on hyväksyttävää toimintaa ja mikä ei.

-Keskuskauppakamarin hallitus on laatinut korruption vastaiset ohjeet yrityksille. Suomi on paistatellut julkisuudessa maailman vähiten korruptoituneena maana. Tämä tilanne asettaa myös suomalaiselle yrityksille erittäin suuret vaatimukset.

Parhaat Brysseliin

Viroa ja muita hakijamaita Kari Jalas kehottaa huolehtimaan siitä, että EU:n hallintoon ja luottamustoimiin valitaan parhaat mahdolliset voimat.

-Elinkeinoelämän näkökulmasta noin 80 prosenttia siitä relevantista lainsäädännöstä, joka ohjaa yritysten toimintaa, on yhteisölähtöistä. Siksi on olennaisen tärkeää, että maiden osaaminen on EU:ssa korkealla tasolla.