EU-jäsenyydessä Virolla paljon voitettavaa

Tallinna Jorma Virtanen 11.6.2003

Kolumnisti Mati Feldmann uskoo, että Viro liittyy EU:hun ensi vappuna. Suomalaistoimittajille Tallinnassa puhui myös
Viron entinen maatalosuministeri Jaanus Marrandi (vas.).

Kolumnisti Mati Feldmann uskoo, että Viro liittyy EU:hun ensi vappuna. Suomalaistoimittajille Tallinnassa puhui myös Viron entinen maatalosuministeri Jaanus Marrandi (vas.).

Virolaisen Äripäev-talouslehden kolumnisti Mati Feldmann sanoo Viron voittavan enemmän kuin häviävän, kun maan EU-jäsenyys toteutuu näillä näkymin ensi vuoden vappuna.

-Viron talous on viime vuosina kasvanut nopeammin kuin euroalueella. Tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä kasvu oli viisi prosenttia, mutta välillä kasvu on ollut matalampi. EU-jäsenyyden oloissakin Viron talouden arvioidaan kasvavan yhden- kahden prosentin vuosivauhtia, Feldmann selvitti suomalaistoimittajille Tallinnassa. Hän puhui Euroopan komission Suomen edustuston ja Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimiston järjestämässä toimittajaseminaarissa.

Feldmannin mukaan EU:n jäsenenä virolaiset tuotteet pääsisivät laajoille markkinoille, mikä sinänsä jouduttaa talouden kasvua. Viron hän arvioi hyötyvän erityisesti siitä, että Venäjän virolaisille tuotteille määräämät kaksoistullit häviäisivät.

Elokuussa 1991 tapahtuneen uudelleenitsenäistymisen jälkeen Viro on kehittynyt ripeästi.

-Virossa on tehty useita oikeansuuntaisia päätöksiä, joille ei löydy juuri vertailukohtia muualta. Kruunu on kova valuutta, maan budjetti on tasapinossa ja ulkomaista velkaa on otettu vähän. Yhteisöveroa on laskettu. Edessä on vielä yleisen tuloveroprosentin laskeminen nykyisestä 26:sta 20:een, Feldmann sanoo.

Viron talous on viime vuosina kasvanut huimaa vauhtia, mikä näkyy Tallinnan katukuvassa.

Viron talous on viime vuosina kasvanut huimaa vauhtia, mikä näkyy Tallinnan katukuvassa.

Investoinnit vaarassa

Virolle tarjolla olevaa EU-jäsenyyttä Mati Feldmann pitää historiallisena haasteena. Vain rikkailla mailla on hänen mukaansa varaa jäädä EU:n ulkopuolelle.

-Viroon on tehty paljon investointeja silmällä pitäen tulevaa EU-jäsenyyttä. Mikäli jäsenyys ei toteutuisi, tänne investoineet ulkomaalaiset saattaisivat tuntea itsensä petetyiksi. Viro voisi joutua eristykseen.

-EU:n ulkopuolella ulkomaiset investoinnit vähenisivät, korot nousisivat ja kiinteistöjen arvot laskisivat. EU-jäsenyyden toteutuessa erityisesti nousisi maan hinta. Työttömyys jatkaisi laskemistaan ja palkkataso nousisi.

Feldmann uskoo, että virolaisten halukkuutta lähteä ulkomaille työnhakuun on liioiteltu. Hän myöntää, että jäsenyys nostaisi polttoaineen ja savukkeiden hintoja.

-Pitää kuitenkin muistaa, että Viron hintataso on alhainen. Pitkällä tähtäyksellä hintojen tasoittuminen EU-tasolle on väistämättä edessä.