Tampereelta lisäpotkua Välimeri-yhteistyöhön

Tampere Jorma Virtanen 28.11.2006

EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Javier Solana (vas.) ja ulkoministeri Erkki Tuomioja tiedotustilaisuudessa Tampere-talossa.

EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Javier Solana (vas.) ja ulkoministeri Erkki Tuomioja tiedotustilaisuudessa Tampere-talossa.

Turkin ja Kyproksen kiista sekä Lähi-idän tilanne nousivat pääosaan, kun EU:n ja sen Välimeren alueen kumppanimaiden ulkoministerit olivat koolla kaksi päivää Tampereella. Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) mukaan Euro-Välimeri -kokouksen tärkein anti oli kuitenkin niissä lukuisissa ideoissa ja aloitteissa, jotka vievät Barcelonan prosessina tunnettua yhteistyötä eteenpäin.

Tampereen päätelmissä korostettiin muun muassa köyhyyden poistamisen merkitystä Afrikasta Euroopaan suuntautuvan laittoman siirtolaisuuden estämisessä. Samoin korostettiin yhteistyötä terrorismin vastaisessa taistelussa.

Yhteisiä päätelmiä ulkoministeri Erkki Tuomioja piti merkittävänä saavutuksena. Tämä oli hänen mukaansa vasta toinen kerta, kun ulkoministerit pääsivät niistä sopuun. Tampereella järjestetty Euromed-kokous oli järjestyksessään kahdeksas.

Myös Lähi-idän tilanteesta löytyi yhteinen sävel. Tampere-talolla järjestetyssä tiedotustilaiuudessa Tuomioja korosti keskustelujen rakentavaa sävyä.

- Ilmapiiri oli myönteinen ja osapuolet osoittivat sitoutumisensa, mikä on nyt vain muutettava konkreettiseksi toiminnaksi.

Myös EU:n yhteisen ulkopolitikkan korkea edustaja Javier Solana ilmaisi tyytyväisyytensä Lähi-idän tilanteeseen Gazassa sovitun tulitauon jälkeen.

Tiistain täysistunnossa ulkoministerit käyttivät puheenvuoroja mitä moninnaisimmista asioista, kuten kaupan vapauttamisesta, Välimeren suojelusta, energiakysymyksistä ja opiskelijavaihdosta.

Tampereella EU-troikka tapasi erikseen Israelin sekä arabiryhmän ja palestiinalaisten edustajat. Troikassa mukana olivat nykyisen puheenjohtajamaan Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja, tulevan puheenjohtajamaan Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steimeier, EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Javier Solana sekä EU:n ulkosuhdekomissaari Benita Ferrero-Waldner.

Israelin ulkoministeri Tzipi Livini toivoi tulitaukoa myös Länsirannalle.

- Palestiinan valtio on myös meidän etumme, hän sanoi ja totesi Israelin tavoitteena olevan kahden valtion rauhanomainen rinnakkaiselo.

Arabiryhmän tämänhetkinen puheenjohtaja, Egyptin ulkoministeri Ahmned Aboul Gheit painotti, että EU voisi vahvistaa rauhanprosessia tukemalla syntymässä olevaa palestiinalaishallitusta ja lievittämällä Gazan alueen katastrofaalista humanitaarista tilannetta. Tapaamisessa keskusteltiin myös Kansainvälisen Atomienergiajärjestön IAEA:n ja YK:n turvallisuusneuvoston Iranin kanssa käymiä neuvotteluja.

Ranskan ulkoministeri Philippe Douste-Blazy omassa tiedotustilaisuudessaan Tampere-talolla.

Ranskan ulkoministeri Philippe Douste-Blazy omassa tiedotustilaisuudessaan Tampere-talolla.

Toiseksi suurin

Tampereen ulkoministerikokous oli Suomen puheenjohtajuuskauden kokouksista toiseksi suurin syyskuun Asem-kokouksen jälkeen. Mukana olivat kaikki 25 EU-maata, ensi vuoden alussa unioniin liittyvät Bulgaria ja Romania, hakijamaat Kroatia, Makedonia ja Turkki, yhdeksän Välimeren alueen kumppanimaata - Algeria, Egypti, Israel, Jordania, Libanon, Marokko, Syyria, Tunisia ja palestiinalaishallinto - sekä Libya ja Mauritania tarkkailijoina.

Tampereella olivat mukana myös EU:n erityisedustajana Lähi-idässä toimiva Marc Otte, Euroopan investointipankin ja Euroopan parlamentin edustajat sekä Arabiliiton ja Maghreb-maiden liiton pääsihteerit Amre Moussa ja Habid Ben Yahia. Ranskan ulkoministerin Philippe Douste-Blazyn seurueessa Tampere-talolla oli Ranskasta europarlamenttiin valittu Ari Vatanen, joka kokouksen päätöspäivänä ehti vielä Riikaan Naton huippukokoukseen.

Vuonna 1995 käynnistyneen Barcelona-prosessin tavoittena on luoda Välimeren alueesta yhteinen rauhan, turvallisuuden ja hyvinvoinnin vyöhyke. Prosessin tärkein elin on puolentoista vuoden välein kokoontuva ulkoministerikokous. Sen täysistunnoissa kukin jäsenmaa voi pitää puheenvuoron haluamastaan näkökulmasta.

Suomen puheenjohtajuuskaudella on järjestetty myös Euromed-maiden teollisuusministerien, nais- ja tasa-arvoasioista vastaavien ministerien sekä ympäristöministerien kokoukset.

Välimeren alueella kulttuurien vuoropuhelua edistävä Anna Lindh -säätiö luovutti Tampereella ensimmäisen kulttuurien välisen vuoropuhelun palkinnon Syyriassa toimivalle Mooseksen luostarille ja sen johtajalle isä Paololle.

Tampereella koolla ollut Fondazione Mediterraneo -säätiön tuomaristo myönsi vuoden 2007 Välimeren diplomaattipalkinnon ulkoministeri Erkki Tuomiojalle hänen toiminnastaan Euro-Välimeri -vuoropuhelun edistämiseksi. Tuomiojan ansioina tuomaristo mainitsi erityisesti Euromed Civil Forum -tapahtuman, joka järjestettiin Marokossa marraskuussa.

http://formin.finland.fi/Public/default.aspx?nodeid=36098/index.php

Lisää kuvia Tampereen Euromed-kokouksesta