Asem-päätökset valmistellaan Hämeenlinnassa

Helsinki Jorma Virtanen 31.5.2006

Helsingin Asem-huippukokouksella on oma tunnus. Sininen kuvaa Euroopan unionia, keltainen Aasiaa ja punainen huippukokouksen yhteisiä tavoitteita.

Helsingin Asem-huippukokouksella on oma tunnus. Sininen kuvaa Euroopan unionia, keltainen Aasiaa ja punainen huippukokouksen yhteisiä tavoitteita.

Helsingissä syyskuussa järjestettävän Asem-huippukokouksen päätökset valmistellaan Hämeenlinnassa, kun Hotelli Rantasipi Aulangolle kokoontuvat maanantaina 19. kesäkuuta 25 EU-maan, Euroopan komission sekä 13 Aasian maan edustajat.

Ulkoministeriön Asem-sihteeristön päällikkö, suurlähettiläs Hanna Lehtinen luonnehtii tapaamista korkean tason virkamieskokoukseksi.

-Aulangolle on tulossa yli sata virkamiestä Euroopasta ja Aasiasta. Aasian maiden edustajat saapuvat Hämeenlinnaan jo viikonlopuksi valmistelemaan omia näkökantojaan. Hämeenlinnassa päätetään myös EU:hun liittymässä olevien Bulgarian ja Romanian Asem-jäsenyydestä.

Edellisen kerran virkamiehet olivat koolla Wienissä maaliskuussa, jolloin myös Hämeenlinnan kokouksesta päätettiin. Huippukokouksen asialistalta Lehtinen nostaa esille energiaturvallisuuteen ja ilmastonmuutokseen liittyvät kysymykset sekä uskontojen välisen vuoropuhelun. Asem-johtajien odotetaan hyväksyvän myös julistukset ilmastoneuvotteluista sekä Asemin tulevaisuudesta.

-Asialista perustuu paljolti aikaisempien huippukokousten ja ministerikokousten päätöksiin. Asem-yhteistyö on pitkälti hallitusten välistä yhteistyötä, jossa isäntämaan asema korostuu. Suomessa huippukokouksen asialistaa on työstetty viime vuoden alusta lähtien. Mukana valmisteluissa ovat olleet valtioneuvoston kanslia ja ministeriöt puolustusministeriötä lukuunottamatta. Tavoitteena on asiakysymyksiin keskittyvä ja konkreettista sisältöä tuottava, tehokkaasti johdettu huippukokous, Lehtinen selvittää.

Vanhanen isännöi

Helsinkiin on tulossa noin 2 000 eri maiden valtuuskuntien ja noin 1 000 tiedotusvälineiden edustajaa. Lisäksi järjestelyissä on mukana noin 2 000 henkilöä. Mammuttikokousta 9.-10. syyskuuta isännöi pääministeri Matti Vanhanen (kesk.). Heinäkuun alusta vuoden loppuun Suomi toimii EU:n puhenjohtajamaana.

Asem (Asia Europe Meeting) on Aasian ja Euroopan välinen yhteistyöfoorumi. Aasiasta mukana ovat Etelä-Korea, Japani ja Kiina sekä Kaakkois-Aasian maiden järjestöön (Asean) kuuluvat Brunei, Filippiinit, Indonesia, Kambodzha, Laos, Malesia, Myanmar, Singapore, Thaimaa ja Vietnam.

Asem-yhteistyö käynnistettiin vahvistamaan Euroopan ja Aasian välistä vuoropuhelua. Yhteistyö kattaa tällä hetkellä poliittiset, taloudelliset ja kulttuurikysymykset.

Ensimmäinen Asem-huippukokous järjestettiin Bangkokissa vuonna 1996 ja sittemmin valtioiden johtajien tapaaminen on järjestetty kahden vuoden välein vuorotellen Aasiassa ja Euroopassa. Suomi on kuudes huippukokouksen isäntämaa. Seuraavaa huippukokousta isännöi Kiina vuonna 2008.

Viikko ennen Helsingin huippukokousta järjestetään Asem-historian ensimmäinen työministerikokous. Samalla viikolla järjestetään niin ikään elinkeinoelämän, ammattiyhdistysliikkeen ja kansalaisjärjestöjen tapaamisia.

Kansalaisjärjestöfoorumia mainostetaan suurimapana Suomessa järjestettävänä kansalaisjärjestötapaamisena. Sitä valmistelevan kansallisen työryhmän puheenjohtajana toimii hämeenlinnalainen kokoomuksen ex-kansanedustaja Sirpa Pietikäinen.

Elinkeinoelämän keskusliiton isännöimään talousfoorumiin odotetaan 400-500 korkean tason yritysjohtajaa.

http://www.asem6.fi/